bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

De Deken Wehmeijerschool: Een interview met John Leijdekkers

25 juli 2017

Velddriel is niet alleen voor volwassenen een heerlijke plek om te wonen, maar ook voor kinderen. Met voldoende ruimte om te spelen, een actief verenigingsleven en een veilige leefomgeving is Velddriel een fijne plek om op te groeien. Bovendien heeft Velddriel haar eigen basisschool: de Deken Wehmeijerschool. Kinderen kunnen dus gewoon in het eigen dorp naar school gaan. Wij spraken met directeur John Leijdekkers en vroegen hem naar zijn school en het basisonderwijs in Velddriel.

Persoonlijke aandacht voor het kind

John Leijdekkers is al 13 jaar directeur van de Deken Wehmeijerschool. De school telt zo’n 90 leerlingen en werkt volgens het leerstofjaarklassensysteem. Momenteel zijn er 4 combinatieklassen: groep 1 & 2, groep 3 & 4, groep 5 & 6 en groep 7 & 8. John vertelt: ‘’Ondanks dat wij met combinatieklassen werken worden de groepen ook regelmatig gesplitst. Zo kunnen de leerlingen zich compleet focussen op de voor hen relevante leerstof. Binnen het onderwijs hanteren wij verschillende instructieniveaus. Dit houdt in dat ieder kind de hoeveelheid aandacht krijgt als dat het nodig heeft. Een deel van de kinderen gaat dan al met de opdracht aan de slag, terwijl een andere groep nog wat extra uitleg krijgt. Die persoonlijke aandacht vinden wij heel belangrijk en die kunnen wij, vanwege onze omvang, ook aan ieder kind geven.’’

Basisonderwijs met een Katholiek karakter
Zoals de naam al doet vermoeden is de Deken Wehmeijerschool een Rooms-Katholieke basisschool. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Deken Wehmeijer een bijzondere rol voor de Velddrielse gemeenschap vervuld. Als eerbetoon is de plaatselijke basisschool naar hem vernoemd. Het Katholicisme is vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Leijdekkers: “Wij schenken extra aandacht aan Katholieke feesten, zoals Kerst en Pasen. Daarnaast brengen wij de kinderen tijdens de Catecheselessen op moderne wijze de normen en waarden van Katholieke geloof bij.”

Betrokken bij de gemeenschap
De school biedt niet alleen basisonderwijs aan, maar vormt samen met een aantal andere partijen ook een Brede School. Zo is er een peuterspeelzaal en wordt er voor de kinderen tussen- en naschoolse opvang aangeboden. Ook op het gebied van buitenschoolse activiteiten is de Deken Wehmeijerschool actief. “Ieder jaar organiseren wij diverse excursies voor de verschillende groepen. Zo hebben we dit jaar met groep 5 een struintocht langs de Waal gemaakt waar kinderen inzicht hebben gekregen in het ontstaan en het leven van een rivier. Maar ook werken wij regelmatig samen met andere partijen, zoals de plaatselijke voetbalclub, het oranjecomité of de carnavalsverenigingen. Zo zorgen wij er mede voor dat er ook altijd voor de kinderen een programma is tijdens speciale dagen.’’

Op de toekomst voorbereid
In 2009 is het voormalig gebouw gesloopt en heeft het plaatsgemaakt voor een compleet nieuw en zeer modern schoolgebouw. “De school is met het oog op de toekomst gebouwd. Dit betekent dat wij zowel in leerlingen als groepen kunnen groeien. Met de komst van het nieuwbouwplan zal het inwonersaantal van Velddriel aanzienlijk stijgen. Logischerwijs zal hierdoor ook het aantal kinderen in Velddriel groeien. Zij kunnen allemaal op de Deken Wehmeijerschool terecht zonder dat wij hiervoor onze school hoeven uit te breiden. Het schoolgebouw is namelijk berekend op zo’n 140 tot 150 kinderen’’, besluit John.