bus auto fiets
Menu

Veelgestelde vragen - kopen

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis, -appartement of vrije kavel komt er heel veel op je af waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Op deze pagina hebben we daarom de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet over het kopen van een nieuwbouwhuis, -appartement of vrije kavel

Ik ben geïnteresseerd in een nieuwbouwwoning. Hoe ga ik te werk?
Het allerbelangrijkste is dat je je inschrijft als geïnteresseerde via de website. Dit doe je door je aan te melden via de knop “blijf op de hoogte”. Door je aan te melden, ontvang je van ons bericht zodra het online inschrijfformulier beschikbaar is. Na de inschrijfperiode worden de woningen toegewezen. Ben jij de gelukkige? Dan word je gebeld door de makelaar en kun je de optie laten vastleggen. Niemand anders kan nu de woning, het appartement of de kavel waarin je geïnteresseerd bent kopen. De optie is tijdsgebonden en verschilt per project. In de meeste gevallen is dit een week. Deze week kun je gebruiken om te onderzoeken of je de woning echt wilt kopen of om een indicatie te krijgen of je de financiering rond krijgt.

 

Ik heb een optie op een nieuwbouwwoning. Hoe lang duurt de optie en waar leg ik deze vast?
Dat verschilt per bouwproject, maar in de regel heb je één week bedenktijd. In deze week kun je bijvoorbeeld informatie inwinnen bij de hypotheekadviseur wat je financiële mogelijkheden zijn of langskomen in LIV  om de binnenkant je woning te ervaren. In deze week kun je vrijblijvend van de optie afzien. De optie leg je vast bij de regionale makelaar of bij onze makelaar in LIV (ons wooninspiratiecentrum in Nijmegen).

 

Wat moet ik allemaal regelen om de optie op de woning/vrije kavel definitief te maken?
Als je na de week bedenktijd (de optie) besluit om de koop door te zetten, dan teken je bij de regionale makelaar of onze makelaar in LIV (ons wooninspiratiecentrum in Nijmegen) de koop-/aannemingsovereenkomst. In de regel (verschilt per bouwproject) heb je 8 weken de tijd om de financiering van je huis officieel rond te krijgen. Dat wil zeggen of je de gewenste hypotheek bij de bank krijgt. Lukt dit niet, dan kun je onder bepaalde voorwaarden nog afzien van de koop. Lees voor het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst de ontbindende voorwaarden goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Wat is een koop-/aannemingsovereenkomst?
Naast een ‘gewone’ koopovereenkomst heb je bij een nieuwbouwwoning of -appartement ook te maken met de aannemingsovereenkomst. De aannemingsovereenkomst is nodig, omdat je een stuk grond koopt en daarnaast de bouwer (KlokGroep of een aannemer die door KlokGroep wordt ingehuurd) opdracht geeft om op dat stuk grond een huis te bouwen. Vandaar de naam koop-/ aannemingsovereenkomst.

De koop-/aannemingsovereenkomst is het document waarmee je de koop van de grond en het nog te bouwen huis officieel maakt. Zowel de bouwer als degene die gaat kopen tekenen deze overeenkomst. Dit gebeurt in de meeste gevallen bij de makelaar op kantoor of bij onze makelaar in LIV (ons wooninspiratiecentrum in Nijmegen).

 

Wat is LIV?
Hét wooninspiratiecentrum in Nijmegen! Bij LIV kun je de binnenkant van je toekomstige woning al echt gaan ervaren. Je kunt er doorheen lopen van de begane grond tot aan zolder en gaan ervaren hoe je nieuwe woning ‘aanvoelt’. Best bijzonder voor nieuwbouw toch J?!

Ook alle verschillende bouwopties van het meer- en minderwerk van je woning zoals bijvoorbeeld een uitbouw, andere deuren, keukenopstellingen, badkamermogelijkheden of een dakkapel kun je komen bekijken in de woning. Dat maakt het uiteindelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken in het voorstadium van de daadwerkelijke bouw. Het geeft een goed beeld wat je kunt gaan verwachten en waar je uiteindelijk voor kiest.

 

Wat is meer- en minderwerk?
De term meer- en minderwerk is een veelgehoorde benaming in de bouwsector, maar wat is het eigenlijk precies? In Jip en Janneke taal spreken we van een lange lijst met allemaal opties waar uit je kunt kiezen om jouw woning helemaal te laten aansluiten op jouw specifieke woonwensen. Van ruwbouw tot aan de afwerking. Hierbij kun je denken aan het verplaatsen van de locatie van wanden of keuken tot aan het kiezen van een ander type deur of lichtknop. Al deze keuzes zijn tijd- en geldgebonden.

Ook alle verschillende bouwopties van het meer- en minderwerk van je woning zoals bijvoorbeeld een uitbouw, andere deuren, keukenopstellingen, badkamermogelijkheden of een dakkapel kun je komen bekijken in de modelwoning in LIV. Dat maakt het uiteindelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken in het voorstadium van de daadwerkelijke bouw. Het geeft een goed beeld wat je kunt gaan verwachten en waar je uiteindelijk voor kiest.

 

Wanneer ga je naar de notaris en wat doet deze in het hele proces?
Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst en als de financiering rond is, heb je de woning gekocht. Als de bouw van je nieuwe woning echt gaat starten, dan ga je naar de notaris en wordt je officieel eigenaar de grond. De notaris stelt de definitieve koopovereenkomst op, ook wel de leverings- of transportakte genoemd. Hierin staan alle afspraken die zijn gemaakt in de koop-/ aannemingsovereenkomst. De verkoper (KlokGroep), de koper (dat ben jij) en de notaris ondertekenen de leveringsakte. De notaris zorgt hierna voor de inschrijving in het Kadaster. Hiermee is de eigendomsoverdracht een feit en worden de grondkosten betaald aan KlokGroep. De rest van je hypotheek, de aanneemsom, wordt opzijgezet in het bouwdepot. Vanuit het bouwdepot betaal je de termijnfacturen van de bouw van je nieuwe woning.

 

Bij welke notaris wordt de koop definitief gemaakt?
KlokGroep heeft een vaste notaris waarmee gewerkt wordt: Bruggink & Van Beek Notarissen uit Wijchen.